+31 (0)75 670 91 99 info@ponkiyloa.com

Ingrediënten:

1 Kg Buikspek

1,5 liter kokend water

Grof zeezout

1⁄2 theelepel Chinese 5 kruidenpoeder

2 eetlepels Hoisin saus

1 eetlepel Shaohsing Wine

Water

 

Buikspek kun je in de meeste toko’s wel kopen of bestellen, maar ook de ambachtelijke slager kan daar voor zorgen.

Een dag van te voren het spek marineren. Neem een rooster waar het stuk (of stukken spek) op kan liggen. Maak met een scherp mes in het vel om de 3 cm een insnede zodanig dat alleen het vel is gesneden. Leg het vlees op het rooster met het vel naar boven, nu langzaam het kokende water over het stuk gieten. Uit laten lekken en dan droog deppen met keukenpapier.
We maken een marinade van de Chinese kruiden, Hoisin saus en de Shaohsing Wine. De vleeszijde lekker insmeren met de marinade, pas op niet het vel insmeren. Neem een braadslee en leg daar het buikspek in met het vel naar boven. Afdekken met folie en in de koelkast zetten.

De volgende dag de slee uit de koelkast halen en het stuk vlees droog deppen met keuken papier. Nu de oven voorverwarmen tot 210 graden, als het zover is kan de braadslee in het midden van de oven gezet worden en ca 45 minuten braden (tot het vel iets bruin wordt). Het wordt nu tijd om het zeezout over het vlees te strooien, dat mag best royaal want als het vlees klaar is haal je dat er heel makkelijk weer af. De oven kan dan op 190 graden en de braadslee terug in het midden van de oven. Tijdens het bakproces regelmatig wat water op de bodem laten lopen zodat het vlees lekker sappig blijft en het vlees en de marinade niet aanbakt. Dit duurt ongeveer een uur. Nu zetten we de oven op 230 graden en de braadslee wat hoger in de oven om het vel nog knapperiger te maken, voor ca 35 minuten. De braadslee kan uit de oven en op het aanrecht even ca 20 minuten afkoelen. Het zout kan er nu vanaf worden geschraapt.

Het vlees wordt in dikke repen worden geserveerd, samen met noedels of rijst en roerbak groente. Hoisinsaus en ketjap zijn een prima dipsaus voor het vlees.
Een glaasje pruimenwijn maakt de maaltijd compleet.