+31 (0)75 670 91 99 info@ponkiyloa.com

Ingrediënten :

1 kg Buikspek

Gember ca 10 cm (snijden in dunne plakjes)

2 bosui (snijden in keine stukjes ca. 2 cm)

4 teentjes knoflook ( fijn hakken)

4 eetlepels bruine suiker

4 eetlepels lichte sojasaus

2 eetlepels donkere sojasaus

1 kopje Shaohsingwine

Zonnebloem olie

Maizena

Water

 

In de wok wat olie verhitten en op een niet te hoog vuur de gember, knoflook en bosui een paarminuutjes bakken. De suiker toevoegen en langzaam laten smelten, daarna de twee sojasausen en de Shaohsing wine toevoegen. Nu kan het vuur wat hoger en breng je het geheel aan de kook. Als het pruttelt voeg dan 3 a 4 kopjes lauw water toe. Ook nu het geheel weer aan de kook brengen, zodra het geheel weer pruttelt kan het vuur uit en zet je de wok op een koud gedeelte van het fornuis.

We gaan nu met het buikspek aan de gang. Eerst snijden we het spek in flinke stukken (ca 4 x 4 cm). Voor de volgende bewerking kun je het spek het best op een rooster leggen. Kook wat water ( 1 liter) en giet dat water voorzichtig over het spek.

Gebruik een braadpan of platte hapjes pan met deksel om het spek in te stoven. Het spek met het vel op de bodem leggen en de wok met saus over het spek gieten. Breng het geheel weer aan de kook en dan het vuur lager zetten en ca. 30 minuten stoven. Hopelijk is je pan groot genoeg om de stukjes spek naast elkaar te leggen en niet boven op elkaar. Alle stukjes moeten onder de saus staan.
Na 30 minuten de stukjes spek omdraaien en dan nog ca 3,5 uur zachtjes laten stoven. Laat de deksel maar iets openstaan. Controleer regelmatig of het spek niet aanbakt en of er genoeg vocht is zodat het spek bijna geheel met saus wordt bedekt. Je kunt altijd wat water en/of Shaohsing Wine toevoegen.

Na het stoven haal je de stukjes spek uit de pan en zeef je de vaste delen uit de saus. Meng 3 kopjes water met 2 eetlepels Maizena. De saus weer aan de kook brengen en scheutje voor scheutje de maizena toevoegen, steeds goed uitkoken zodat je ziet hoe dik je saus wordt.

Serveer het gekookte buikspek met rijst en Chinese kool of in dunne plakjes op een stokbroodje.